ZEDENLEER - JUF ISABELLE & JUF SIMONE

Niet-confessionele zedenleer-Juf Isabelle en juf Simone.

 

Niet-confessionele zedenleer is een levensbeschouwelijk vak. Dat wil zeggen dat het aansluit bij een levensbeschouwing, een manier om naar het leven aan te kijken en in het leven te staan. De levensbeschouwing die bij dit vak hoort is het vrijzinnig humanisme.

In de lessen zedenleer denken we na over wat goed en slecht is en hoe we in dit leven goed kunnen zijn voor anderen en onszelf.

Niet-confessioneel (= niet godsdienstig) wil zeggen dat we daarbij geen god nodig hebben. We denken zelf na over wat ‘goed’ voor ons betekent en we geloven niet in heilige boeken die ons vertellen wat we moeten doen en laten.

Ons symbool is de fakkel. De fakkel is het licht dat de mensen helpt te zoeken naar het goede, wijsheid, kracht en schoonheid.

Door naar de waarheid op zoek te gaan en een goed en mooi leven na te streven, kunnen we mee bouwen aan een betere, menselijkere en verdraagzamere wereld.

De mannetjes staan voor verbondenheid en solidariteit. We denken niet alleen aan onszelf en we proberen van de wereld een goede plek te maken voor zoveel mogelijk mensen!

 

Lentefeest & Feest Vrijzinnige Jeugd

VOOR DE 6-JARIGEN: LENTEFEEST

Met het lentefeest zetten de 6-jarigen op een feestelijke manier de eerste symbolische stappen in de wereld waar het ernstig wordt. De kleutertijd is voorbij en daar zijn de eerste leerjaren en ook de eerste levensvragen.

De overstap naar de grote school is gezet. De 6-jarigen hebben leren rekenen, lezen en schrijven, maar ook al een tijdje Niet-confessionele Zedenleer gevolgd en daar geleerd dat ze nog andere dingen moeten kennen zoals: 'waarom je ook eens iets voor iemand anders moet doen, waarom je niet zomaar moet geloven of doen wat anderen je zeggen...'

 

VOOR DE 12-JARIGEN: FEEST VRIJZINNIGE JEUGD

De 12-jarigen zijn op een belangrijk moment in hun leven gekomen. Ze zijn geen kinderen meer, maar ook nog geen volwassenen. Het feest vrijzinnige jeugd symboliseert het afscheid van de kindertijd en wijst op de openstaande deur naar de volwassenheid. Het feest vrijzinnige jeugd is voor 12-jarigen ook de bekroning van het volgen van 6 jaar Niet-confessionele Zedenleer en vooral ook een moment waarbij wordt stilgestaan bij de grote vragen: 'Wie ben ik, welk soort mens wil ik worden?'

 

 

 

Stuur een bericht naar juf Isabelle

isabelle@deweidewereld.be